jpg ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΑΙΓΕΙΡΑΣ & ΚΡΑΘΙΟΥ ΑΚΡΑΤΑΣ ΑΠΟΨΕ ( 9.30 & 10.00 Μ.Μ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ) Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΙΓΕΙΡΑΣ - ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ "ΚΑΛΑ" ΤΗΣ! ~ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΙΓΕΙΡΑΣ
ημερολόγιο

14/4/17

ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΑΙΓΕΙΡΑΣ & ΚΡΑΘΙΟΥ ΑΚΡΑΤΑΣ ΑΠΟΨΕ ( 9.30 & 10.00 Μ.Μ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ) Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΙΓΕΙΡΑΣ - ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ "ΚΑΛΑ" ΤΗΣ!

Το Πάσχα στην Αιγείρα τα έχει όλα: κατανυκτική ατμόσφαιρα, ανοιξιάτικο τοπίο και φυσικές ομορφιές, έθιμα και παραδόσεις που δεν συναντάμε ίσως στην Αιγιάλεια.

 Είναι μια μεγάλη γιορτή στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά η ορθόδοξη χριστιανική πίστη και η καταλυτική παρουσία του προστάτη της, Αγίου Παντελεήμονα, η Δημοτική Φιλαρμονική Αιγείρας "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΚΟΝΕΤΣΗΣ" και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος, με ένα ανοιξιάτικο τοπίο γεμάτο ομορφιά και μυσταγωγία. 

 Οι εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής ξεκινούν απο τη Μεγάλη Πέμπτη!

 Ένα έθιμο στην όμορφη περιοχή της Αιγείρας, που «κρατά» από το 2004, πραγματοποιείται κάθε Μεγάλη Πέμπτη εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος Αιγείρας. 

Την ώρα της Ακολουθίας των Παθών του Κυρίου που ο πρωτοπρεσβύτερος και αρχιερατικός επίτροπος της περιοχής π. Χαράλαμπος Καρούζος βγάζει τον Εσταυρωμένο Χριστό, κλείνουν όλα τα φώτα εντός του ναού και η Φιλαρμονική αποδίδει μουσικά από το γυναικωνίτη το πένθιμο εμβατήριο "Marcia Funebre" του Σωτηρίου Κρητικού, αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας "ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ" (από 1.1.1926 ως 18.5.1932 και από 26.6.1933 ως τη μέρα του θανάτου του: 16.4. 1945) καί ονομαστού Επτανήσιου μουσικού (κορνίστα) !

 Είναι ένα έθιμο που τηρείται ευλαβικά κάθε χρόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα και δημιουργεί στους πιστούς αισθήματα βαθύτερης κατάνυξης και συγκίνησης. 

Τη Μεγάλη Παρασκευή η Φιλαρμονική συνοδεύει τις περιφορά του Επιταφίου στην Αιγείρα αποδίδοντας μουσικά τη Marcia Funebre "Μεγάλη Παρασκευή".




 Με τις επιβλητικές της μελωδίες, η Φιλαρμονική συμβάλλει στη διάχυση των λατρευτικών πράξεων και εκτός του φυσικού τους χώρου (Εκκλησία), καθιστώντας την Ανατολική Αιγιάλεια έναν ανοικτό Ναό, όπου Παθαίνει, Σταυρώνεται και Ανίσταται ο Πρωταγωνιστής της Ιστορίας Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός! 

 Το Πάσχα στην Ανατολική Αιγιάλεια ειναι μια πραγματικά όμορφη εμπειρία!!









0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ: